Néhány tudnivaló az óvszerről és használatárólAz óvszer az egyik legkedveltebb fogamzásgátlási módszer, köszönhetően annak, hogy könnyen elérhető, használható megoldásról van szó, amely ráadásul nagyon jó százalékban alkalmas arra, hogy a nem kívánt terhességeket megelőzzük. Lássunk néhány dolgot, amit tudni érdemes az óvszerről és használatáról.

Ugyan nagyon jó arányban lehet vele megelőzni a terhességet, de tisztában kell lenni azzal, hogy nem nyújt teljes védelmet. Helyes óvszer használat esetén kb. 98%-os védelmet nyújt egy óvszer, tehát általánosságban 100 együttlétből 2 terhességgel végződik. Az óvszerek másik feladata a szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezés. A nemi betegségek terjedését szintén rendkívül jó arányban akadályozza meg, de ebből a szempontból is megállapítható, hogy nem nyújt teljes védelmet, megfelelő használat mellett sem. Ezekkel sokan nincsenek tisztában, és úgy gondolják, hogy óvszer használat mellett semmi probléma sem lehet.

Szintén problémát okozhat a nem megfelelő használat vagy az óvszer sérülése, kiszakadása. A kiváló statisztikák rendeltetésszerűen használt, ép óvszerre vonatkoznak, ha azonban megsérül, kiszakad az óvszer, akkor azonnal elveszíti védelmi funkcióit.

Óvszer használatkor allergiás tünetek is jelentkezhetnek, mégpedig az óvszer anyagára allergiásak sokan. Ezt latex allergiának hívjuk. Nem kell megijedni ilyen esetben sem, kapható antiallergén, poliuretán óvszer, ilyet kell ebben az esetben használni.