Tűzoltó készülékek csoportosítása oltóanyaguk szerintA tűzvédelem egyik alapvető eszköze a tűzoltó készülék, nem véletlenül, ugyanis az egyik leggyorsabb, szinte mindenki által használható tűzoltási eszközről van szó. Emiatt épületeknél, munkaterületeknél, munkahelyeknél előírás a tűzoltó készülék megléte. Nem mindegy azonban, hogy milyen tűzről van szó, a tűz típusától függ a szükséges tűzoltó készülék típusa. A tűzoltó készülékeket elsősorban oltóanyaguk alapján szoktuk csoportosítani, az oltóanyag típusa a tűz típusától függ.

A legismertebb tűzoltó készülék típus a poroltó, porral oltó. Ahogy a neve is mutatja, ilyen készülékeknél a por az oltóanyag. Népszerűségét alacsony árának köszönheti, valamint annak, hogy A, B és C típusú tüzek oltására is alkalmas. Hátránya, hogy a por beterít szinte mindent, így a károkozás veszélye elég magas poroltó használata esetén.

Szilárd, folyékony és cseppfolyós anyagok (A és B típus) tüzeinek oltására alkalmazható a habbal oltó. A habbal oltó előnye, hogy műagyagok, gumik égésekor a habbal oltóval lehet a legjobb teljesítményt elérni.

Szilárd anyagok égésekor a tűzoltásra alkalmas a vízzel oltó, akkor alkalmazható azonban, amikor csak szilárd anyagok tüzéről van szó. A vízzel oltóval is óvatosan kell bánni, így a károkozás esélye itt is elég magas.

Amikor biztosan nincs anyagi károkozás, az a szén-dioxiddal oltó használata. Folyadékok és gázok tüzeinél használható, viszont nagyon körültekintően kell eljárni zárt térben történő tűzoltáskor a fulladás veszélye miatt.