Választás hiteles és közhiteles cégkivonatok közöttMűködésük során a cégeknek cégkivonatra nagyon gyakran szükségük van, mivel szinte minden ügyintézéskor, szerződéskötéskor mellékelni kell, be kell mutatni egy cégkivonatot. Mutatjuk, hogy hogy tudod eldönteni, hogy hiteles vagy közhiteles cégkivonatra van szükséged.

A hiteles és a közhiteles cégkivonatok között a hitelességi szint a különbség, a közhiteles a lehető legmagasabb szintű hitelesítés, ha nem tudod, hogy melyiket válaszd, akkor a közhiteles cégkivonatot biztosan el fogják fogadni. Ez azonban drágább is, mint a hiteles változat, és nincs belőle elektronikus formátum, így, ha elegendő a hiteles cégkivonat, érdemes olyat igényelni.

Közhiteles cégkivonatot általában pályázatokhoz szokták kérni, pályázatok benyújtásakor jó eséllyel csak ilyet fognak elfogadni. Nagyobb ügyletek, szerződéskötések esetén szoktak még közhiteles cégkivonatot kérni a maximális biztonság érdekében.

A hiteles cégkivonatot általában az átlagos céges ügyeknél el szokták fogadni. Ha a felhasználás helyén online kell benyújtani minden dokumentumot, akkor nyert ügyünk van, mivel a közhiteles cégkivonat mindenképpen papír alapú dokumentum, elektronikus változat nem létezik belőle.

Szerencsére nem nekünk kell kitalálni, hogy milyen dokumentumra van szükség, hanem a felhasználás helyén ezt előre megadják. Azt kell csak szem előtt tartani, hogy ha nem tudjuk, hogy milyen hitelességi szint az elvárt, akkor a közhiteles a legmagasabb, e-hiteles cégkivonatot pedig csak olyan helyre küldjünk, ahol azt biztosan elfogadják, ennek megnyitásához ugyanis speciális programra van szükség.